Παραλίες στη Μυτιλήνη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η παραλία της πόλης της Μυτιλήνης είναι τα Τσαμάκια. Εκτός από την οργανωμένη παραλία, τα Τσαμάκια είναι ένα μέρος ιστορικής σημασίας. Ακριβώς απέναντι, υπάρχει ένα δασάκι με πεύκα («τσαμάκια» λένε οι Μυτιληνιοί τα πευκάκια). Εκεί, στο πρανές έστηναν οι Γερμανοί τους αγωνιστές της Αντίστασης και τους τουφέκιζαν.

Πηγαίνοντας προς το Μανταμάδο για τον Ταξιάρχη, υπάρχει μια ωραία παραλία με μαύρο βότσαλο, ο Μαχαιράς.

Ωραία είναι και η παραλία Κανόνι, στον Πύργο Θερμής με αμμουδιά.

Φτάνοντας στην κορυφή του νησιού, συναντάμε τη Σκάλα Συκαμινιάς. Εδώ, σ’ ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα, είναι σκαρφαλωμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας, προστάτιδας των ψαράδων. Έχει πάρει το όνομά της από μια εικόνα της Παναγίας, που είναι ζωγραφισμένη με σώμα γοργόνας. Δίπλα είναι η παραλία Κάγια, με βότσαλο και καθαρά νερά.

Συνεχίζοντας πιο δυτικά, πάλι στο βόρειο μέρος της Λέσβου, η Εφταλού είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, που προσφέρεται για να κάνεις ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Παραδίπλα συναντάς την πλαζ του Μολύβου με βότσαλα.

Πιάνοντας τη δυτική πλευρά της Λέσβου, πολύ ωραία και οργανωμένη παραλία είναι της Πέτρας. Πιο νότια, μετά το Σίγρι, η Ερεσός προσφέρει μια απέραντη αμμουδιά.

Στο δρόμο για την Καλλονή, ρώτα κάποιον ντόπιο πού να σταματήσεις για την Πηγή Τσίγκου. Έχει καταπληκτικό νερό να πιεις. Η Καλλονή είναι ένα ψαροχώρι στον Κόλπο της Καλλονής. Η παραλία εδώ είναι με άμμο. Κοντά υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου, που περιλαμβάνει 48 εκκλησάκια αφιερώματα και μία από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων, εφάμιλλη με εκείνη του Αγίου Όρους. Στην Καλλονή υπάρχει και υδροβιότοπος. Την άνοιξη έρχονται φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), ερωδιοί, τσικνιάδες…

Μετά τον Κόλπο της Καλλονής, στο νότιο τμήμα της Λέσβου, ετοιμάσου να δεις και να χαρείς μία από τις μεγαλύτερες συνεχόμενες παραλίες στην Ευρώπη: τα Βατερά είναι μια συνεχόμενη αμμουδιά οκτώ χιλιομέτρων! Για να φτάσεις στα Βατερά παίρνεις έναν στενό αγροτικό δρόμο, που ευτυχώς έχει καλό οδόστρωμα.


Διαβάστε ακόμα για τη Μυτιλήνη:

Σχολιάστε